翻译理论与实践(湖南师范大学) 知到智慧树答案2026年版

第一章 单元测试

1、 问题:下列不属于翻译的是( )。
选项:
A:古代汉语与现代汉语之间的转换
B:湘方言与赣方言之间的转换
C:用文字解释一副图画
D:甲用同一种语言转述乙的话
答案: 【
甲用同一种语言转述乙的话

2、 问题:将“翻译”比作“仆人”意在强调( )。
选项:
A:翻译的责任之大
B:翻译的地位之高
C:翻译的难度之大
D:翻译的价值之高
答案: 【
翻译的难度之大

3、 问题:下列不属于非文学翻译的类型是( )。
选项:
A:科幻作品的翻译
B:社科作品的翻译
C:产品说明书的翻译
D:旅游景点介绍的翻译
答案: 【
科幻作品的翻译

4、 问题:易之本在于( )。
选项:
A:易
B:变化
C:变
D:化
答案: 【
变化

5、 问题:人类智慧是人工智慧的( )。
选项:
A:延伸
B:创造者
C:创造产品
D:合作者
答案: 【
创造者

第二章 单元测试

1、 问题: 从语言运用考察传播,传播分为同语传播与异语传播。( )
选项:
A:对
B:错
答案: 【

2、 问题: 翻译传播过程的系统模式用以解释整个过程中子系统、各要素及相关因素的互动关系,又可分为:( )。
选项:
A:单一系统模式
B:复合系统模式
C:交叉系统模式
D:叠加系统模式
答案: 【
单一系统模式
复合系统模式

3、 问题:根据传播的媒介方式,翻译传播现象划分不正确的选项包括: ( )
选项:
A:人际翻译传播
B:纸媒介翻译传播
C:公共标识翻译传播
D:个体翻译传播
答案: 【
个体翻译传播

4、 问题: 媒介作为翻译传播过程要素之一,不包括( )。
选项:
A:讯息传递的渠道、中介物和工具
B:讯息传递的技术手段
C:从事讯息采集、加工制作和传播的社会组织
D:出版社
答案: 【
出版社

5、 问题:国际上四大主流通讯社包括:美联社、合众国际社、路透社和( )。
选项:
A:CNN
B:BBC
C:新华社
D:法新社
答案: 【
法新社

第三章 单元测试

1、 问题: The rate of increase in China’s car sales slowed dramatically in June, sending the market into potentially more perilous territory for the local and multinational manufacturers that have recently committed more than $10 billion to new capacity in the country. 以下断句更为恰当的是( )
选项:
A:The rate of increase in China’s car sales slowed dramatically in June, //sending the market into potentially more perilous territory// for the local and multinational manufacturers that have recently committed more than $10 billion to new capacity in the country.
B:The rate of increase in China’s car sales slowed dramatically in June, //sending the market into potentially more perilous territory for the local and multinational manufacturers //that have recently committed more than $10 billion to new capacity in the country.
答案: 【
The rate of increase in China’s car sales slowed dramatically in June, //sending the market into potentially more perilous territory for the local and multinational manufacturers //that have recently committed more than $10 billion to new capacity in the country.

2、 问题: Chinese industrial output growth rebounded in August after months of decline, challenging hopes that the government is successfully engineering a smooth economic “soft landing” and fuelling speculation that Beijing will soon order an interest rate rise. 以下断句更为恰当的是( )
选项:
A:Chinese industrial output growth rebounded in August after months of decline, // challenging hopes that the government is successfully engineering a smooth economic “soft landing” and fuelling speculation //that Beijing will soon order an interest rate rise.
B:Chinese industrial output growth rebounded in August after months of decline, // challenging hopes that the government is successfully engineering a smooth economic “soft landing” //and fuelling speculation that Beijing will soon order an interest rate rise.
答案: 【
Chinese industrial output growth rebounded in August after months of decline, // challenging hopes that the government is successfully engineering a smooth economic “soft landing” //and fuelling speculation that Beijing will soon order an interest rate rise.

3、 问题:Despite this backwardness (in the communications) -or perhaps because of it-China hopes to leapfrog into the digital era by bypassing many of the costly transitional technologies that industrial nations are now seeking to replace with more advanced digital systems. 以下断句更为恰当的是( )
选项:
A:Despite this backwardness (in the communications) -or perhaps because of it-//China hopes to leapfrog into the digital era //by bypassing many of the costly transitional technologies //that industrial nations are now seeking to replace with more advanced digital systems.
B:Despite this backwardness (in the communications) -or perhaps because of it-China hopes to leapfrog into the digital era// by bypassing many of the costly transitional technologies that industrial nations are now seeking to replace with more advanced digital systems.
答案: 【
Despite this backwardness (in the communications) -or perhaps because of it-//China hopes to leapfrog into the digital era //by bypassing many of the costly transitional technologies //that industrial nations are now seeking to replace with more advanced digital systems.

4、 问题: China has joined the multilateral group controlling the export of nuclear materials and technology in an important step to bring its policies on proliferation in line with those of Western powers. 以下断句更为恰当的是( )
选项:
A:China has joined the multilateral group controlling the export of nuclear materials and technology // in an important step to bring its policies on proliferation in line with those of Western powers.
B:China has joined the multilateral group controlling the export of nuclear materials and technology in an important step// to bring its policies on proliferation in line with those of Western powers.
答案: 【
China has joined the multilateral group controlling the export of nuclear materials and technology // in an important step to bring its policies on proliferation in line with those of Western powers.

5、 问题: Beijing, China’s capital, has become the latest of several industrial centres to fall victim to electricity shortages, with authorities preparing to impose rolling blackouts on some 6,400 factories from yesterday until the end of August. 以下断句更为恰当的是( )
选项:
A:Beijing, China’s capital, has become the latest of several industrial centres //to fall victim to electricity shortages, with authorities preparing to impose rolling blackouts on some 6,400 factories from yesterday until the end of August.
B:Beijing, China’s capital, has become the latest of several industrial centres to fall victim to electricity shortages, // with authorities preparing to impose rolling blackouts on some 6,400 factories from yesterday until the end of August.
答案: 【
Beijing, China’s capital, has become the latest of several industrial centres to fall victim to electricity shortages, // with authorities preparing to impose rolling blackouts on some 6,400 factories from yesterday until the end of August.


下方是付费阅读内容:本平台商品均为虚拟商品,无法用作二次销售,不支持退换货,请在购买前确认您需要购买的资料准确无误后再购买,望知悉!


完整答案需点击上方按钮支付5元购买,所有答案均为章节测试答案,无期末答案。购买后上方矩形框将出现已付费的隐藏内容。


如果点击【立即购买】不能跳转,请更新一下APP版本,如百度APP可能有兼容性问题,更新版本即可正常使用,或者换一个浏览器(如UC浏览器)再试试

不知道怎么购买?点击这里查看购买教程!

期末考试可以联系客服付费代做,如有需要,请点击下方红字。

点击这里,联系客服期末代做!


萌面人优惠券

 

一键领取淘宝,天猫,拼多多无门槛优惠券,购物省省省!

tips1.无门槛优惠券介绍:

普通优惠券,使用需要满足对应的门槛,如满99元减5元

无门槛优惠券,领券直接减30元,无任何使用门槛。

tips2.购物安全

本平台只收集分享优惠券信息,购买商品仍然在各大电商平台。同时享受对应的售后保障,不满意随时可以退换货!

如需了解详情请点击下方红字:

点击这里,查看萌面人优惠券详细介绍!


萌面人优惠券APP下载

支持安卓,苹果,PC电脑等设备,可查看各种大学网课答案,可一键领取淘宝,天猫,京东,拼多多无门槛优惠券

详情请点击下方红字:

点击这里,查看app详情


更多信息:如何找到本平台?

方法一:

点击下方链接,或者打开手机浏览器扫一扫,进入 萌面人 网站!

点击这里,进入萌面人网站!

方法二:

点击下方链接,或者打开手机浏览器扫一扫,进入 萌面人资料铺 网站!

点击这里,进入萌面人资料铺网站!

方法二:

打开手机微信,扫一扫下方二维码,关注微信公众号:萌面人资料铺

本公众号可查看各种网课答案,还可免费查看大学教材答案

点击这里,可查看公众号功能介绍


为了下次更快打开本网站,建议在浏览器添加书签收藏本网页。

添加书签方法:

1.电脑按键盘的Ctrl键+D键即可收藏本网页

2.手机浏览器可以添加书签收藏本网页


 

 


点击下方答案目录,3秒找到你想要的答案